Създателите

Янита Кирова

Управител на „Арт-Метаморфози“ ООД

Председател
на Сдружение „Метаморфози“

Ива Лапатова

Управител на „Арт-Метаморфози“ ООД

Изпълнителен директор
на Сдружение „Метаморфози“

Янита Кирова е човек с всестранни интереси и в това открива вкуса на живота. Тя е човек на крайните емоции, мечтател и идеалист. Завършва бакалавърска степен по Туризъм през 2008 г. и магистратура по Културен туризъм през 2011 г., в СУ “Св. Климент Охридски”. Същата година е приета в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, където през 2016 г. завършва специалност Театър на движението – Пантомима в класа на доц. Александра Хонг и проф. д-р Александър Илиев. Има завършен мим-стаж “Телата-поети”, воден от Герасим Дишлиев – ученик на Марсел Марсо, както и майсторски клас по актьорско майсторство, воден от Акексис Флойд – Carnegie Mellon University, Pittsburgh, PA, USA, School of Drama. 

През 2015 г. преминава през едногодишно обучение за медицински клоуни в УМБАЛСМ “Пирогов”, с ментор Николай Николаев – Бате Николай (д-р Коко от Клиника по смехо и психотерапия). През 2016 г. завършва едногодишна обучителна и тренинг програма в областта на съвременния танц, разработена от Derida Dance Center, с преподаватели Живко Желязков и Мария Гезенчова.

В момента е докторант в ИБЦТ към БАН.

Владее испански и английски език. 

За Янита театърът е магия, лекарство, възпитание за вкус към естетиката, начин на живот. Вярва, че “Успехът не е ключът към щастието, а щастието е ключът към успеха. Ако обичаш това, което правиш, ще бъдеш успешен.” А. Ш.

Ива Лапатова започва своите сценични изяви, когато е само на 4 години. През 2016 г. завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ специалност Театър на движението – Пантомима в класа на доц. Александра Хонг и проф. д-р Александър Илиев, а през 2017 г. защитава магистърска степен в ЮЗУ „Неофит Рилски“, гр. Благоевград, специалност Хореографка Режисура. 

През 2015 г. преминава през едногодишно обучение за медицински клоуни в УМБАЛСМ “Пирогов”, с ментор Николай Николаев – Бате Николай (д-р Коко от Клиника по смехо и психотерапия). 

Владее различни театрални средства и техники като слово, клоунада, уличен театър, съвременен танц и др. Има опит в обучението на деца в сферата на театъра и танците. 

В момента следва докторантура специалност Хореография.

Ива е убедена, че смехът е най-истинското и безотказно лекарство и смята, че  „Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му“.