За пантомимата

Пантомимата (от гръцки – пантомимос – подражаващ на всичко) е театрално средство, в което художественият образ се изгражда без думи, жестове и ритмични движения.

Пантомимата няма граници, на първо място що се касае до езика. Както казва проф. д-р Александър Илиев, това е изкуство за целия сват, една и съща пантомима може да бъде изиграна по цялото земно кълбо и всички ще я разберат.

Няма граници на въображението, като в света на приказките. Пантомимата е приказно изкуство. Мимът може да изиграе всичко – дървото, вятъра, птицата, пътен знак, слънцето.

Пантомимата не ограничава откъм време и пространство. Един мим може да изиграе новородено бебе и докато се обърне вече да е възрастен човек. Мимът има своя машина на времето, своето тяло и своето въображение. Може да преплува през реки, морета, океани, да играе в паралелни светове и пространства, да прескочи до Африка и след секунди вече да е на Северния полюс. Само с няколко пантомимни техники и много въображение.

Тя не се влияе от драматургичен текст, не трябва да се придържаме към такъв. Развива творческото мислене на хората, които се занимават с нея. Мимът сам пише своя сценарий.

Тя е движение, здраве. Тялото винаги е в добра форма и кондиция. Развива движенческата култура на тялото. Координация. Стойката, походката. Това е синтез между актьорско майсторство, танци, сценичен бой, комедия дел арте и много други направления.

За пантомимата