Факти за медицинската клоунада

Знаете ли, че…

За какво помага смехът?

На ден децата се смеят средно по 400 пъти, а възрастните само по около 15 пъти. Научно доказано е, че смехът стимулира дейността както на имунната, така и на нервната система, успокоява болката, намалява стреса и нормализира работата на храносмилателната система. Той стимулира изработването на лимфоцити (клетки, борещи се с инфекциите) и ендорфини (веществата, блокиращи болката).

Как възниква медицинската клоунада?

Медицинската клоунада възниква през 80-те години в САЩ, когато Доктор Хънтър Кампбъл „Пач“ Адамс слага червения нос, облича се като клоун и започва да носи радост и усмивки както на болни, така и на деца-сираци и здрави деца. За него разказва филмът „Пач Адамс“, с Робин Уилямс в ролята на Пач.

Какво правят в Израел?

В Израел актьорът Давид Бараши създава The dream doctors project или Проекта мечтаните доктори. Това е цяла система за обучение на медицински клоуни и интегрирането им в медицинските заведения в страната. Медицинските клоуни там са задължителна част от екипа на болницата. Те посещават 29 болници, всеки ден, предимно сутрин, когато се извършват сериозни и болезнени медицински процедури, за да бъдат неотлъчно до децата именно в най-трудните им моменти.

Какви са задълженията на болниците в Буенос Айрес?

От август 2015 г. болниците в провинция Буенос Айрес се задължават със закон да назначават клоуни в педиатриите си като допълнителна терапия, която повдига настроението на хоспитализираните деца, на техните родители и на медицинските екипи.

Какво е Клиника по смехо и психотерапия?

До 2018 година в Пирогов съществуваше Клиника по смехо и психотерапия, създадена от Проф. Д-р Коко (Николай Николаев – Бате Николай) и доц. Д-р Роко (Марин Неделчев). Именно там д-р Куку и д-р Пипи правят своите първи стъпки в клоунски обувки. 

„Който се смее, оздравява, а който е здрав, като теб – защото ти си здрав, става два пъти по-силен.“, казваше проф. д-р Коко от Клиника за смехо и психотерапия към УМБАЛСМ Пирогов.

Къде работят медицински клоуни?

Медицински клоуни работят в детските отделения още в Перу, Великобритания, Швейцария, Русия и др.

Вижте още:

Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи

Визитации на професионални медицински клоуни в детските отделения.

Нашите клоуни-доктори

Те не са просто артиси, а асистират на лекарите и сестрите при процедури, които могат да причинят болка и стрес.

Клоунски съвети и рецепти за здрави деца

Специално създадена детска книжка за здрави малчугани.