„Белият Бип“

Пантомимен спектакъл

 „Белият Биб. Ням негатив, снет върху черни декори. Като голямата скръб- мълчалив. Като скръбта- не говори.“
Веселин Ханчев

Белият Бип“ е класически пантомимен спектакъл, основан върху няколко избрани шедьовъра на майстори на изкуството на мълчанието – Марсел Марсо, Етиен Декру, Жан-Луи Баро, Сами Молхо, Миклош Кьольо, Александър Илиев и др. Сценариите, които използва спектакълът, са част от събраните класически пантомими в трети том от сборника на Александър Илиев „Обща теория и практика на пантомимата“ – „Мълчаливите птици“.

Бип е тъжен бледолик клоун – истинско олицетворение на крехкостта на живота. Бип е наивен и не се учи от грешките си.

Чрез езика без думи „Белият Бип“ разглежда темата за глупостта и абсурда да се вкопчваме в дадена фикс идея. За преследването и обсебването. За невъзможността ни да погледнем към нови хоризонти, да продължим напред и да направим промяната. За отчаяното търсене и чакане на нещо, което никога не е било наше. За егоизма, който е способен да ни доведе до тотална разруха и самота. Един спектакъл за избора на човека, защото сами избираме как да живеем и в какво да се превърнем. За хората, които искаме да бъдем и зверовете, в които се превръщаме в устрема си да имаме тук и сега, на всяка цена.

Пантомимен спектакъл „Белият Бип“ по класически сценарии от „Мълчаливите птици“ – том III от сборника на Александър Илиев „Обща теория и практика на пантомимата“

Режисура: Янита Кирова и Ива Лапатова

Участват: Дарина Бояджиева, Йоана Иванова и Симона Тодорова

Костюмография: Станислава Маркова

Фотография: Дамян Хаджииванов

Дизайн: Пламен Бъчваров

За възрастни и деца над 10 години.

 

Специални благодарности на проф. д-р Александър Илиев.

Спектакълът се реализира с подкрепата на Народно читалище „Алеко Константинов – 1897“, Печатница ИнфоВижън-Ловеч и Сдружение Метаморфози.