Училище за щастие-стара

Школа за пластически театър

„Училище за щастие“

Дейност

Ива и Янита, възпитаници на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, специалност „Пантомима“, канят Вашите деца в своето „Училище за щастие“.

Място, в което не са важни думите. В часовете децата изучават пластика на тялото като театрално средство, пантомима и невербален театър.

Главна цел на училището е да носи щастие на децата, да им даде възможност да се запознаят с магията на мълчаливото изкуство и да го обикнат, да им даде още един повод да бъдат щастливи.


КогаВсяка неделя от 14:00 до 16:00 ч.
КъдеНЧ „Алеко Константинов 1897“, ул. „Оборище“ 73
За когоШколата приема деца на възраст от 5 до 16г.

За Пантомимата

Пантомимата ( от гръцки – пантомимос – подражаващ на всичко) е театрално средство, в което художествения образ се изгражда без думи, жестове и ритмични движения.

Пантомимата няма граници, на първо място що се касае до езика. Както казва проф. д-р Александър Илиев, това е изкуство за целия сват, една и съща пантомима може да бъде изиграна по цялото земно кълбо и всички ще я разберат. 

Няма граници на въображението, като в света на приказките. Пантомимата е приказно изкуство. Мимът може да изиграе всичко – дървото, вятъра, птицата, пътен знак, слънцето.

Пантомимата не ограничава откъм време и пространство. Един мим може да изиграе новородено бебе и докато се обърне вече да е възрастен човек. Мимът има своя машина на времето, своето тяло и своето въображение. Може да преплува през реки, морета, океани, да играе в паралелни светове и пространства, да прескочи до Африка и след секунди вече да е на Северния полюс. Само с няколко пантомимни техники и много въображение.

Тя не се влияе от драматургичен текст, не трябва да се придържаме към такъв. Развива творческото мислене на хората, които се занимават с нея.  Мимът сам пише своя сценарий.

Тя е движение, здраве. Тялото винаги е в добра форма и кондиция. Развива движенческата култура на тялото. Координация. Стойката, походката.

Това е синтез между актьорско майсторство, танци, сценичен бой, комедия дел арте и много други направления.

Мисия и Цели

Вратите са отворени за всички. Школа за пластически театър „Училище за щастие“ цели да развива пантомимата в България, като почнем от най-малките. Тя е била широко разпространена в миналото и нека не губи своето бъдеще. Сценичните изкуства помагат на децата да освободят съзнанието си, да станат по-уверени, да се държат по-свободно пред обществото, да бъдат здрави и винаги в добра форма. 

“В пантомимата артистът се изразява чрез ТЯЛОТО СИ, чрез МИМИКАТА, СЕБЕ СИ. Мимът трябва да играе всичко сам: сюжета, вятъра, отварящата се врата, звука, който чува, болката, любовта, кабърчето, забило се в петата му. Той трябва да бъде пределно точен, за да бъде разбран, пределно изразителен, за да може да въздейства на зрителя, да влиза точно на музикалната фраза и да не забравя нито за миг ритъма, понеже финалът е премерен точно по музиката. Уверявам Ви, това е труд, който е достоен за уважение.” (проф. В. Инджев, Феноменът българска пантомима, 1998г.)

Участия

Всяка година децата показват своя труд пред публика, като изиграват финален спектакъл на сцената на читалището. Именно на тази сцена те правят своите първи стъпки в пантомимата.

През месец април 2015г. „Училище за щастие“ показва своя първи авторски спектакъл „Малките големи мимове“ на сцената на Ателие „Пластелин“ във фестивала „Джобен фест“ гр. София.  На 23 октомври 2015г. школата получава покана за участие във вечер, посветена на 25-годишнината на „Руски клуб“ в „Руски Културен Информационен Център“ гр. София. През месец юни 2016г. школата завършва своя сезон с авторския пантомимен спектакъл „Чудесата на България“. През 2017г. децата играят своя коледен спектакъл „Коледни бъркотии“ пред хоспитализираните деца в МБАЛ “Национална кардиологична болница“, а малко по-късно същата година част от тях взимат участие в професионален невербален спектакъл „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“, който се играе на сцената на Театър „Сълза и смях“. През 2017г. школата е поканена да участва в юбилеен концерт по случай 120 години от смъртта на Алеко Константинов. През 2017та и 2018та година децата взимат участие в Националния фестивал на Танцовия театър в Разград. През април месец 2019г. децата посещават няколко детски градини с образователния спектакъл „Клоунски рецепти и съвети за здрави деца“. А през есента на 2019г. те взимат участие в съвместен проект с деца от глухата общност от Академия „Анди и Ая“ – „Пантомимата – език без граници“, финансиран от Столична програма „Социални иновации“.