Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи

Всяка година в България в болниците биват хоспитализирани близо 300 000 деца.

„Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“ представлява визитации на професионални медицински клоуни в детските отделения на страната и прилагане на смехотерапия чрез средствата на клоунадата и театъра.  Медицинските клоуни създават една по-благоприятна среда в болничните заведения и помагат на малките пациенти да забравят поне за малко болката и страха, Те възвръщат усмивките им в моменти, в които на никого не му е до смях. 

Благодарение на своя опит клоуните посещават отделения по неврохирургия, коремна хирургия, травматология, гръдна хирургия, изгаряния, токсикология, урология, кардиологично отделение, пулмология, нефрология и други, където се срещат както с по-леки, така и с много тежки случаи.

Колоуните не правят представления в общи помещеия, а посещават поотделно всяка една стая с пациенти, реанимация, интензивно отделение, както и присъстват в манипулационните по време на медицински интевенции като взимане на кръв, поставяне на абокат, сваляне на конци или в кабинетите по време на преслушване, ултразвук и други. По този начин освен да помагат за подобряване на емоционалното състояние на хоспитализираните деца и техните родители, тяхната основна задача е да асистират на лекарите и сестрите по време на медицинските процедури, които могат да причинят болка и стрес. Присъствието на клоуните в тези ситуации намалява притеснението на пациентите и помагат на докторите по-лесно да вършат работата си.

Клоуни от Смешната лечебница в момента са интегрирани в болничните екипи на:

УМБАЛСМ “Пирогов”
СБАЛ по детски болести “Проф. д-р Иван Митев”
Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда
МБАЛ „Национална кардиологична болница“

Нашите цели

kisspng-check-mark-tick-clip-art-green-tick-mark-5aa8e456cec986.968665711521017942847
Професионални медицински клоуни да бъдат вградени във възможно най-много болници в страната
kisspng-check-mark-tick-clip-art-green-tick-mark-5aa8e456cec986.968665711521017942847
Клоунската терапия да се стандартизира като разпознаваема парамедицинкса професия
kisspng-check-mark-tick-clip-art-green-tick-mark-5aa8e456cec986.968665711521017942847
Медицински клоуни да правят своите визитации не само в детските, а и в отделенията за възрастни
kisspng-check-mark-tick-clip-art-green-tick-mark-5aa8e456cec986.968665711521017942847
Медицинските клоуни да бъдат изцяло ангажирани в процеса на болничното лечение в България
kisspng-check-mark-tick-clip-art-green-tick-mark-5aa8e456cec986.968665711521017942847
Да се предоставя академично обучение за медицински клоуни, включващо основни познания по медицина, психология и психотерапия
kisspng-check-mark-tick-clip-art-green-tick-mark-5aa8e456cec986.968665711521017942847
Да се обменя опит и добри практики с чуждестранни организации, които работят в сферата на медицинската клоунада

Нашите клоуни-доктори

Медицинските клоуни от „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“ са професионални актьори, завършили висши театрални учебни заведения, в направления пантомима, актьорство за драматичен театър, актьорство за куклен театър и танцов театър. Гости в екипа понякога са и профсионални художници и музиканти, както и децата – мимове от Школа за пластически театър „Училище за щастие“.

Медицинските клоуни от „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“ не са просто пърформъри, които се обличат и идват в болницата да развеселяват пациентите. Те имат уникалната спосбност да асистират на лекарите и сестрите по време на медицинските процедури, които могат да причинят болка и стрес при децата. Присъствието на клоуните в тези ситуации намаляват притеснението на пациентите и помагат на докторите по-лесно да свършат работата си. Клоуните използват своята фантазия и тази на децата, за да превърнат тежката атмосфера в болницата в смешна и абсурдна. Както например лошият абокат, става един добър „адвокат“. Клоуните реагират индивидуално спрямо всяко дете, неговото състояние и неовото лечение.

IMG_20170410_123301
или Ива Лапатова
qni
или Янита Кирова
IMG_20191001_174021
или Никола Костадинов
IMG_20190717_170535
или Симона Тодорова
4500
деца са посетени от нашите клоуни всяка година
4
болници работят с нас
25
са медицинските процедури, в които участваме

Знаете ли, че…

За какво помага смехът?

На ден децата се смеят средно по 400 пъти, а възрастните само по около 15 пъти. Научно доказано е, че смехът стимулира дейността както на имунната, така и на нервната система, успокоява болката, намалява стреса и нормализира работата на храносмилателната система. Той стимулира изработването на лимфоцити (клетки, борещи се с инфекциите) и ендорфини (веществата, блокиращи болката).

Как възниква медицинската клоунада?

Медицинската клоунада възниква през 80-те години в САЩ, когато Доктор Хънтър Кампбъл „Пач“ Адамс слага червения нос, облича се като клоун и започва да носи радост и усмивки както на болни, така и на деца-сираци и здрави деца. За него разказва филмът „Пач Адамс“, с Робин Уилямс в ролята на Пач.

Какво правят в Израел?

В Израел актьорът Давид Бараши създава The dream doctors project или Проекта мечтаните доктори. Това е цяла система за обучение на медицински клоуни и интегрирането им в медицинските заведения в страната. Медицинските клоуни там са задължителна част от екипа на болницата. Те посещават 29 болници, всеки ден, предимно сутрин, когато се извършват сериозни и болезнени медицински процедури, за да бъдат неотлъчно до децата именно в най-трудните им моменти.

Какви са задълженията на болниците в Буенос Айрес?

От август 2015 г. болниците в провинция Буенос Айрес се задължават със закон да назначават клоуни в педиатриите си като допълнителна терапия, която повдига настроението на хоспитализираните деца, на техните родители и на медицинските екипи.

Какво е Клиника по смехо и психотерапия?

До преди две години в Пирогов съществуваше Клиника по смехо и психотерапия, създадена от Проф. Д-р Коко (Николай Николаев – Бате Николай) и доц. Д-р Роко (Марин Неделчев). Именно там д-р Куку и д-р Пипи правят своите първи стъпки в клоунски обувки. 

„Който се смее, оздравява, а който е здрав, като теб – защото ти си здрав, става два пъти по-силен.“, казваше проф. д-р Коко от Клиника за смехо и психотерапия към УМБАЛСМ Пирогов.

Къде работят медицински клоуни?

Медицински клоуни работят в детските отделения още в Перу, Великобритания, Швейцария, Русия и др.